Artrosi de genoll

Coneixem com artrosi el procés degeneratiu d'una articulació. Qualsevol articulació del cos pot patir-la degut a una sobrecàrrega, a l'edat, a un traumatisme o per un procés inflamatori. El cartílag és un teixit molt especial que entapissa l'articulació i permet un moviment harmònic i indolor. L'afectació del cartílag és el que produeix que l'articulació deixi de funcionar de manera adequada.

L'artrosi del genoll és de les més comunes del cos humà ja que el genoll és una articulació de càrrega que suporta el nostre propi pes i el que carreguem. Així doncs es pot sobrecarregar per sobrepès o per una demanda esportiva o laboral excessiva. Tot i així no tots els genolls que pateixen una sobrecàrrega patiran una artrosi ni tots els genolls que pateixin artrosi serà degut a la sobrecàrrega.

Existeixen alguns factors genètics que predisposen a la presentació d'artrosi. Actualment alguns estudis genètics permeten detectar si un pacient concret es troba dins de la població de risc. A partir del coneixement de la dotació genètica es poden iniciar tractaments de medicina personalitzada destinats a retardar el desenvolupament de l'artrosi o reduir-ne les conseqüències sobre l'activitat i l'autonomia del pacient.

Quins són els símptomes?

L'artrosi de genoll,que té varies fases, es manifesta inicialment pel dolor. Aquest apareix al pujar i baixar escales, caminant per terreny irregular o al fer determinades activitats. En ocasions el genoll pot arribar a inflamar-se (vessament) després d'un esforç. Quan la malaltia evoluciona més apareix la limitació del moviment i/o la deformació progressiva del genoll. En fases avançades es poden produir "fallos" en el genoll.

Com es poden millorar els símptomes?

Com a mesures preventives generals es recomana:

-Control de pes.

-Evitar carregar pesos importants.

-Evitar estar assegut moltes hores seguides. Aixecar-se cada 45 minuts per estirar les cames.

-Fer exercicis que no sobrecarreguin el genoll (caminar ben calçat, bicicleta, natació...)

-Aplicació de fred sobre el genoll (mai directament sobre la pell) després de l'activitat física.

Tractaments.

En fases inicials de l'artrosi poden aplicar-se alguns tractaments amb l'objectiu de minimitzar els símptomes i retardar l'evolució de la malaltia. Els factors de creixement plaquetaris o plasma ric en plaquetes (PRP) s'han utilitzat des de fa temps y, atenent el coneixement actual, poden millorar els símptomes dolorosos de forma notable. També sembla que poden influir en l'evolució de la malaltia, encara que de moment no és segur. Aquesta teràpia es fa amb sang del mateix pacient (presa d'una vena del braç) que es processa i s'aïllen els factors de creixement plaquetari (una part de la pròpia sang) i s'injecten dins del genoll. Aquest és un procés ràpid i poc dolorós. La gran esperança actual per retardar l'evolució de l'artrosi són les infiltracions amb cèl·lules mare mesenquimals. Aquest tractament, que encara estar en fase inicial, consisteix en extreure sang de la medulla òssia del pacient. Per fer-ho s'ha de puncionar un os, generalment el de la pelvis, i extraure sang de la qual s'aïllen les cèllules mare. Aquest és un procés que es fa sota anestèsia ambulatòria. Les cèllules són cultivades en centres d'alta tecnologia (en el nostre cas en el Banc de Sang i Teixits, BST) fins que es produeixen una quantitat suficient. Aleshores s'injecta dins la articulació del genoll. L'efecte beneficiós esperat és la disminució de la inflamació y la regeneració del cartílag articular.

Existeixen altres tractaments que poden disminuir els símptomes i millorar l'evolució de l'artrosi. En funció del grau d'afectació articular i de l'edat del pacient es triarà el tractament idoni.