Colze de tenista

El colze de tenista és el nom popular d'una patologia coneguda com epicondilitis lateral. És una afecció dolorosa dels tendons que s'uneixen a l'os a la part externa (lateral) del colze. Aquests tendons corresponen al múscul que ajuda a estendre i a estabilitzar el canell (extensor radial curt del carp). La epicondilitis pot estar relacionada amb l'activitat laboral, esportiva o amb un traumatisme. Activitats repetitives com tallar, planxar, pintar, o agafar un raqueta massa gran, poden provocar-la. Acostuma a afectar a persones entre 30 i 50 anys, tant homes com dones.

El dolor localitzat sobre la cara externa del colze a la regió òssia coneguda com epicòndil lateral,  és el motiu principal pel qual els pacients van al metge. El dolor és causat per qualsevol activitat que impliqui una tensió al tendó, com agafar objectes, aixecar pesos o donar la mà. Amb l'activitat, el dolor pot  estendre's cap a l'avantbraç fins a la mà.

El tractament comença amb la limitació de les activitats que provoquen l'afecció, i la modificació de les tècniques (canvi de raqueta o fer reversos d'ambidextre en el tenis o pàdel). Els medicaments antiinflamatoris tant locals com per via oral poden ajudar a alleujar el dolor. Es recomana l'ús d'una cinta/faixa elàstica correctora. És una banda que es posa sobre el múscul de l'avantbraç, just sota del colze, i que es tensa en el moment de fer exercici per reduir la tensió sobre el tendó. La fisioteràpia a través d'exercicis d'estirament i enfortiment així com amb ultrasons són útils. Les ones de xoc es poden també utilitzar amb eficàcia per aquesta patologia. Les infiltracions amb esteroides o amb factors de creixement plaquetaris poden estar indicades en casos persistents.

La cirurgia es considera una opció quan el dolor és incapacitant, el pacient no respon als tractaments conservadors i els símptomes duren més enllà dels sis mesos. Es pot fer oberta o amb tècniques artroscòpiques que són menys invasives. Després de la cirurgia serà bàsic un bon programa de fisioteràpia.