Lumbàlgia

El dolor lumbar o lumbàlgia és un trastorn musculoesquelètic comú que afecta el 80% de les persones en algun moment de les seves vides.

Als Estats Units és la causa més comuna de discapacitat relacionada amb el treball, un dels principals contribuents de treball perdut, i la segona malaltia neurològica més freqüent - només el mal de cap és més comuna. A Espanya, el 2000, era la primera causa d'incapacitat laboral en la població activa menor de 45 anys i ocasionava una mitjana de 22 dies de baixa per procés.

Pot ser aguda (menys de 4 setmanes), subaguda (4-12 setmanes), crònica (més de 12 setmanes). Amb mesures conservadores, els símptomes de la lumbàlgia aguda en general mostren una millora significativa en unes poques setmanes des de l'inici. La majoria dels dolors d'esquena es deuen a problemas musuloesquelètics benignes, i es denominen no específics de lumbalgia, aquest tipus pot ser degut als músculs o als teixits tous que han tingut un esguinç o una tensió, sobretot en els casos en què el dolor apareix sobtadament al carregar pes, amb dolor lateral a la columna vertebral. Més del 99% dels casos el dolor d'esquena entren en aquesta categoría. El diagnòstic diferencial complet inclou moltres altres malalties menys comunes.

Per prevenir la lumbalgia cal fer les postures adequades per disminuir els esforços, les que es recomanen per alleujar el dolor serveixen com a prevenció. Perdre pes, en cas d'obesitat, tambéajuda a evitar-la, així com mantener una bona condició física general i local, en la zona de la musculatura abdominal i de l'esquena. També existeixen una sèrie d'exercicis senzills que mantenen i enforteixen la musculatura de l'esquena, els abdominals i els glutis. El personal sanitari pot ajudar a facilitar la correcta realització d'aquests exercicis.