Què és la rizartrosi?

Una articulació és el lloc on els ossos es connecten i es mouen.  Perquè funcioni adequadament és necessari que el cartílag que recobreix els ossos a nivell de l'articulació estigui sa.  L'artrosi és el desgast d'aquest cartílag. Quan aquest es desgasta es produeix la deformació i pèrdua de mobilitat de l'articulació.

Es coneix com a rizartrosi, l'artrosi de la base del polze (primer dit de la mà). És una malaltia que té una predisposició genètica i apareix amb l'edat. Les dones tendeixen a patir-la més que els homes.

Els pacients amb rizartrosi manifesten dolor i debilitat al pessigar o al agafar objectes. Per exemple, poden tenir dolor quan obren un pot, giren un pom, obren una porta amb la clau o quan escriuen.

El diagnòstic es fa quan es parla amb el pacient i se l'examina. Es confirma habitualment amb una radiografia. L'aparença del polze va canviant a mida que la malaltia avança i l'os es va deformant. És possible també que es tingui una sensació de fregament i de rigidesa de l'articulació.

Tal com passa amb altres aspectes de l'envelliment, sovint ens adaptem a la rizartrosi i no és necessari cap tractament. Aquest sol començar aplicant  gel i/o calor, prenent medicaments pel dolor i immobilitzant el polze. En algunes ocasions es poden fer servir infiltracions. Quan el dolor i la deformació són  importants i no cedeixen es pot fer una cirurgia. Aquesta consisteix en extirpar els fragments articulars deteriorats. Hi ha diverses opcions tècniques per omplir l'espai on era l'articulació. L'especialista en cirurgia de la mà aconsellarà quin és el millor moment per la cirurgia i la tècnica quirúrgica més adequada.